top of page
citronova edited2.jpg

Citronová tartaletka

 

Potřebné vybavení : klasický ráfek s vlnitým okrajem o průměru 23-25 cm

Doba přípravy: Samotná příprava dezertu je velmi krátká, je ale nutno

počítat s delší dobou tuhnutí krému

                                

Suroviny:

Tartaletkové těsto

 

94 g bezlepkových ovesných vloček

145 g mandlí (celé, neloupané)

60 g kokosového oleje bez vůně

38 g agávového sirupu

6 g mletého lněného semínka (nebo 3 g psyllia)

38 g vody

Olej ve spreji či veganské máslo na vymazání formy

Citronový krém

 

300 g citronové šťávy

120 g + 30 g krupicového cukru

180 g rostlinné smetany (sójové)

kůra ze 2 citronů

20 g kukuřičného škrobu

4 g agaru

1 balení jemného (silken) tofu soft (350 g)

Vanilkové pusinky

 

100 g dobře vychlazené aquafaby (neslaného nálevu z cizrny)

0,2 g xantanové gumy

0,5 g vinného kamene

100 g krupicového cukru

vanilková pasta / zrníčky z vanilky

Dekorace

drobně sekané mandličky

strouhaný kokos

citron

kůra z limetky

jedlé kytky

Postup:

Tartaletkové těsto

 

Z vloček a mandlí vytvořte v procesoru jemnou moučku. Přendejte do mísy od robotu, přidejte kokosový olej či máslo (pokojové teploty), agávový sirup a lněné semínko smíchané s vodou a vytvořte kompaktní těsto.

 

To rovnoměrně rozprostřete do olejem dobře vymazané formy a okraje zařízněte nožem, aby byly hladké. Vyložený ráfek dejte na půl hodiny do mrazničky, případně na hodinu do lednice.

 

Perfektně vychlazené těsto dejte péct na cca 15-20 minut do horkovzdušné trouby vyhřáté na 180 °C. Pokud by se během pečení začalo dno tartaletky zvedat, lehce ho propíchněte nožem a lžící jemně zatlačte zpátky. Upečenou tartaletku nechte před plněním zcela vychladnout.

 

Citronový krém

Citronovou šťávu, 120 g cukru, rostlinnou smetanu a kůru ze 2 citronů zahřejte v hrnci na cca 60 °C.  30 g cukru promíchejte v misce s kukuřičným škrobem a agarem. Do této sypké směsi nalijte část horké tekutiny, důkladně promíchejte, vše vraťte do hrnce a za stálého míchaní přiveďte k lehkému varu. Teploměrem překontrolujte si, že krém má minimálně

90 °C a agar je tak správně aktivovaný. Přelijte do mixéru či odměrky (pokud máte jenom mixér ponorný). Tofu přidejte k uvařenému krému a vše důkladně promixujte. Nechte lehce vychladnout, poté vlijte do upečené tartaletky a dejte přes noc zatuhnout do lednice.

Vanilkové pusinky

Vychlazenou aquafabu nalijte do mísy robota, přidejte xantan a vinný kámen a šlehejte na střední výkon, dokud nezískáte středně pevné špičky. Za postupného přidávání 100 g cukru vyšlehejte pevný sníh. Hmotou naplňte cukrářský sáček s ozdobnou špičkou a na plech vyložený silikonovou podložkou či pečicím papírem nastříkejte malé pusinky

 

Nechte 2 hodiny sušit v horkovzdušné troubě vyhřáté na 90 °C. Upečené pusinky uložte až do dalšího použití do vzduchotěsné krabičky.

 

Z tohoto množství aquafaby získáte mnohem větší množství pusinek než potřebujete k ozdobení jedné tartaletky. Menší množství tekutiny by se vám ale velmi špatně šlehalo.

Dokončení

Sekané mandličky promíchejte s kokosem a směsí jemně posypte celou plochu tartaletky. Dozdobte pusinkami, klínky citronu, limetkovou kůrou a jedlými květy.

 

Poznámky:

  • Pokud by vám tartaletka nešla snadno vyndat z formy, nahřejte si její boky fénem či flambovací pistolí - tím se lehce zahřeje tuk a korpus se od formy odlepí.

 

  • Kokosový olej bez vůně koupíte dneska běžně v DM Drogerii, obchodech se zdravou výživou či na internetu. Používám právě verzi bez vůně, abych si do dezertů nepřidávala chuť kokosu.

  • Na strouhání citrusové kůry je nejlepší struhadlo Microplane

 

  • Jemné (silken) tofu si kupuji většinou online, konkrétně značku Mori-Nu. Nekupujte si prosím silken tofu v kelímku, potřebujete verzi v krabičce. Silken tofu se vyrábí v provedení firm (pevné) a soft (měkké). V tomto receptu je použita ta měkčí verze. Silken tofu koupíte běžně i v Tescu či Albertu, konkrétně značku Yutaka (mají pouze jedno provedení, nemají rozdělení na měkké a pevné).

Dobrou chuť.

PetraStahlova_logo_black_transparent.png
bottom of page