Oříškovo-pomerančový dortík
Potřebné vybavení : kulatá forma o průměru 20 cm
Doba přípravy: Samotná příprava dezertu je velmi krátká, je ale nutno
počítat s delší dobou tuhnutí krému
Suroviny:
Oříškový korpus
50 g bezlepkových ovesných vloček
77 g pražených lískových oříšků
32 g kokosového oleje bez vůně
20 g agávového sirupu
3,2 g mletého lněného semínka
20 g vody
pomerančová kúra z ¼ pomeranče
olej ve spreji či veganské máslo na vymazání formy
Karamelizované oříšky
12 g vody
30 g krupicového cukru
60 g lískových oříšků (bez slupky)
4 g kakaového másla
Oříšková vrstvička
50 g lískooříškového praline
20 g karamelizovaných překrájených oříšků z předchozího receptu
Oříškovo-čokoládový krém
80 g veganské mléčné čokolády (používám iChoc)
85 g tmavé čokolády Fleur de Cao 70 %
200 g rostlinného mléka (ovesné)
4 g citrusového emulgátoru
80 g lískooříškového praline
pomerančová kúra z ¼ pomeranče
špetka kvalitní soli
Postup:
Oříškový korpus
Z vloček a oříšků vytvořte v procesoru jemnou moučku. Přendejte do mísy od robotu, přidejte kokosový olej, agávový sirup, mleté lněné semínko smíchané s vodou a jemně nastrouhanou pomerančovou kúru a vytvořte kompaktní těsto.
Kulatou formu o průměru 20 cm vytřete olejem, dno vyložte pečícím papírem a těsto do ní rovnoměrně rozprostřete (pouze na dno, nikoliv po bocích).
Pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 – 20 minut. Upečený korpus nechte před plněním zcela vychladnout.
Karamelizované oříšky
Vodu a cukr dejte do menšího hrnce a přiveďte ke 115 °C, během vaření míchejte pozvolna pouze teploměrem. Poté vsypte nasekané ořechy a začněte důkladně míchat vařečkou.
Cukerný rozvar se začne postupně měnit v bílý prášek, který obalí všechny ořechy. Pokračujte v míchání, dokud se z cukru nestane karamel. Celou dobu pracujte při nižší teplotě, aby se karamel nespálil. Když jste s barvou karamelu spokojeni, vmíchejte kakaové máslo či olej a poté vysypte na silikonovou fólii či pečicí papír. Pomocí hrnečku s plochým dnem od sebe co nejvíce oddělte jednotlivé oříšky.
Odvažte si 20 g karamelizovaných oříšků a ty drobněji překrájejte. Zbytek si nechte na dekoraci. Oříšků budete mít o něco více než pro tento recept potřebujete, menší množství by se vám ale špatně dělalo.
Oříšková vrstvička
Na vychladlý korpus rozprostřete praline a celou plochu rovnoměrně posypte oříšky.
Oříškovo-čokoládový krém
Čokoládu vložte do menší odměrky a opatrně rozpusťte v mikrovlnné troubě na teplotu
45 °C. Rostlinné mléko zahřejte na 40 °C. K rozpuštěné čokoládě přidejte emulgátor a poté postupně pomocí ponorného mixéru zapracujte zahřáté mléko. Na závěr vmixujte praline, jemně nastrouhanou pomerančovou kúru a špetku soli.
Krém nalijte na připravený korpus a nechte několik hodin v lednici zatuhnout.
Ozdobte karamelizovanými oříšky a mikrobylinkami.
Poznámky:
-
Citrusový emulgátor (citrusová vláknina) v receptu na čokoládový krém vám pomůže správně emulgovat tuky a vodu v krému. V receptech, ve kterých se používá kravské mléko, není nutné emulgátor přidávat, protože ho mléko již obsahuje ve formě kaseinu.
-
Praline je jemná pasta vyráběna z karamelizovaných oříšků. Je možné si ji vyrobit i doma, budete ale potřebovat opravdu silný mixér, který vám pomůže docílit požadované jemnosti. Pokud potřebné vybavení nemáte, můžete si praline koupit již hotové (například u mě na eshopu).
-
Na strouhání citrusové kůry je nejlepší struhadlo Microplane
Dobrou chuť.