top of page

Rebarborovo-jahodové kobližky

 

 

Počet kobližek: cca 20 ks

Kobližky

 

200 g rostlinného (ovesného) mléka

13 g čerstvého droždí

400 g pizza mouky + troška na podsypání

48 g rostlinného másla

33 g krupicového cukru

8 g soli

8 g chia semínek + 60 g vody

15 g javorový sirup

olej na smažení

krupicový cukr a mletá skořice na obalení

 

Rostlinné mléko si lehce zahřejte na cca 35 °C. 

  

Droždí prsty zapracujte do mouky, poté stejně postupujte s máslem. Přidejte cukr, sůl, poté mletá chia semínka promíchaná s vodou, javorový sirup a teplé mléko. V robotu vypracujte elastické těsto s dobře aktivovaným lepkem, které se bude odlepovat od stěn mísy. Těsto vyndejte na lehce pomoučenou pracovní plochu, stáhněte ho do pevné koule, vraťte do mísy, překryjte utěrkou a nechte na teplém místě (ne více jak 25 °C) hodinu kynout (nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem).

 

Z vykynutého těsta vybouchněte všechen vzduch a poté ho rozdělte na kousky o váze 40 g. Z kousků těsta vytvarujte pevné kuličky a umístěte na moukou vysypaný plech. Pokud chcete mít kobližky ne kulaté, ale spíše placatější, překryjte je olejem přetřeným pečícím papírem a na vrch dejte další plech. Kobližky budou kynout primárně do strany a ne do výšky. Nechte kynout asi 30-45 minut nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

 

Smažte dozlatova v oleji rozpáleném na 175-180 °C, z každé strany cca 2 minuty.

 

Kobližky nechte chvilku okapat na papírovém ubrousku.  

 

Rebarborovo-jahodový kořeněný kompot

 

200 g rebarbory

200 g jahody

lžíce vody

větší špetka mletého kardamomu

větší špetka mleté skořice

30 g třtinového cukru

12 g kukuřičného škrobu

šťáva z poloviny citronu

 

Rebarboru a jahody nakrájejte na menší kousky a dejte do hrnce společně s lžící vody. Pod pokličkou vařte do měkka. Přidejte koření a cukr promíchaný se škrobem a krátce provařte. Vychlaďte. Kompotem naplňte vychlazené kobližky. Ty poté můžete jen tak obalit ve skořicovo-kardamomovém cukru nebo namočit do jahodové glazury a dozdobit drobenkou.

 

Jahodová glazura

 

250 g jahod

lžíce krupicového cukru

Cca 200 g moučkového cukru

šťáva z poloviny citronu

 

Do kovové misky nakrájejte jahody, zasypte cukrem a položte na hrnec s jemně probublávající vodou (voda by se neměla dotýkat dna misky). Přiklopte misku pokličkou a nechte jahody zhruba 30 minut až hodinu pouštět šťávu. Následně přes pláténko či utěrku slijte a a jahody ještě lehce vymačkejte (jahody nevyhazujte, dejte si je třeba do jogurtu – rostlinného, samozřejmě :-) ). Odvažte si 50 g šťávy, přidejte citronovou šťávu a poté postupně vmíchejte moučkový cukr. Cílem je získat glazuru středně tekuté konzistence – můžete tak potřebovat více nebo méně než 200 g cukr. Glazuru ještě lehce zahřejte, aby se vám cukr rozpustil a poté do ní namočte kobližky.

   

Kořeněná drobenka

 

30 g hladké mouky

30 g třtinového cukru

30 g rostlinného másla

10 g ovesných vloček

špetka skořice a kardamomu

 

Všechny suroviny promíchejte, rozdrobte a pečte asi 20 minut na 140 °C. Ozdobte oglazované kobližky.

Kobližky_rebarbora.jpg
PetraStahlova_logo_black_transparent.png
bottom of page